Rød fluesvamp
Den svamp de fleste kender, er jo nok RØD FLUESVAMP.
Vi ved jo alle at den er dødelig giftig; Men man skal spise ca 1 kg. af den før man kommer over den dødelige dosis.
Navnet fluesvamp er nok af ældre oprindelse, i gamle dage indsamlede man svampen og kogte den med mælk og honning, og serverede den så, for de store fluemængder som hærgede på landet, og var på den måde med til at dræbe fluerne.
Det hedder sig at vores gamle forfædre VIKINGERNE spiste rød fluesvamp, det er ikke bevist, og nok en skrøne. men det hedder sig også at man lod kvindfolkene tykke svampene gørst for at fjerne giftstoffet "muscidae" og så vikingerne blev skæve af " Amanita Muscarin" som er det hallucinationerende stof som også fremkalder kvalme og opkastninger (ps. spørg en kender)
(Forbindelsen forekommer også i arter af trævlhatte (Inocybe) og tranghatte (Clitocybe) i koncentrationer der er 50 gange højere end i rød fluesvamp. Muscarin minder om acetycholin og har samme effekt)