Meteorologisten

 

Vi er i dag så afhænnige af at kunne aflæse facts så præcise, at vi investerer formuer på at købe instrumenter så vi kan sidde inde i stuen og få at vide hvordan vejret er og bliver udenfor, Temperaturen er 14,40  - lufttrykket er 1014,3 mb og det har regnet 0,1 mm det sidste døgn, og det blæser 11,4 m/s fra 3620.

I kender  garanteret  også den reklame fra tv, hvor en mand sidder i lufthavnen og praler med sin blærbare PC og fortæller hvordan vejret er uden-for, og en mand kommer forbi og siger

"Så gå dog ud og oplev det".

Det gør vi så nu, I skal derfor lære at bruge en vikingemeteologisten.


Læg lige mærke til at der i baggrunden på stolpen til højre 
sidder trådløsesencorer til både regnmåler og udendørs termometer, så kan han selv undvære det?
 

Den er meget simpel i sin opbygning: en stolpe på ca. 4 m graves 1 meter ned i jorden i  en vinkel på 560så den peger mod syd.(så kan i også bruge den som solur) Find en passende sten og bor et hul i stenen, så den kan hænges op i en snor, og den hænger frit i luften.
 

Hvis:

Stenen er sort, det er nat.

Stenen svinger, er det storm.

Stenen er sløret, er det tåge.

Stenen er hvid, er det snevjr.

Stenen er våd, er det regnvejr.

Stenen bevæger sig, er det blæst.

Stenen er rød, er det tørvejr - solskin.

Stenen er faldet ned, er det jordskælv.

Stenen  roterer, blæser det fra forskellige retninger.

Stenen hænger stille og rød, er det vindstille / magsvejr og sol.

 

Der findes en fjernbetjening til denne udgave,

Se nederst på denne side (du skal scrolle helt ned i bunden).

Fyrpassermedhjælperaspirantpraktikantelev!

Jeg har i sin tid væet ansat i Fyr og Vagervæsenet eller som det hedder nu Farvandsdirektoratet, jeg var ansat på Hammer Odde fyr som altmuligmand med udenomsområderne som hovedopgave, (hvis vi skal kalde det fint: fyrpassermedhjælperaspirantpraktiantselev med ret til at klappe hunden). Det var Fyrmester Jens Carlsen (min kussine, Anita's mand) som sad i stolen dengang. Jeg havde vagter på fyret og skulle bla. hver 4 time observere vejet - der skulle aflæses termometre, aneometer, barometer. Morgen og aften skulle max og min. temp. aflæses - luftfugtighed - dugpunkt - lufttryk - vindretning / hastighed - skymængde / type, samt evt nedbør - regn / sne og bølgehøjde. Alle de data skulle skrives ind i et stort skema som koder, og sendes til metrologisk institut på en fjernskriver. Radarstationen i Segen ringede en gang imellem og spurgte hvordan vejret var hos os, og når det var vestenvind om vi kunne se ankerliggere langs kysten. Det var et spændende job, og jeg kunne nok have haft det i dag hvis jeg kunne indordne mig under skifteholdsarbejde;  Men jeg faldt altid i søvn på nattevagten kl 4-5 og jeg fik aldrig sovet ordentlig igennem bla. på grund af småbørn hjemme, men det var sjov så længe det varede. 

 

Støvregn/snestorm

 

En af de lidt sjovere historier: på en eftermiddagsvagt skrev jeg en vejrmelding "1 grads varme, støvregn, vind fra nord 7-8 m/s" den blev sendt i kode til DMI, men den kom strax tilbage som fejlmelding, jeg undersøgte koder og skrev den igen, den kom strax tilbage, og vi prøvede en gang til, den kom tilbage - denne gang med besked om at "Mester" skulle verifesere den, så jeg vadedede slukøret op til mester og satte ham ind i sagen om at jeg kunne s.. ikke finde ud af det, og nu ville de på DMI have ham til at sende den. Mester slog en latter op og sagde at det kunne han da godt forstå- De havde lige sagt i radioen at Bornholm var dækket af snestorm- politiet forbød al udkørsel, og skolebussen i Klemensker var blevet trukket fri af en pansret mandskabsvogn. Man havde ringet til DMI for at høre hvor længe snestormen som kom pludseligt ville vare ved. Og så sendte jeg en melding på 1 grads varme og støvregn. det lå udenfor normalen og min melding blev kasseret. Fænomenet skyldes at stationen lå lige ned til vandet, og resten af Øen lå højere så det blev sne.

 

Vejrmelding

En vejrnelding indeholder bla. vindstyrke og retning, hastigheden angives i meter/sekund, men mange af os kender den mest fra Beaufort skalaen, den hvor det er vindstille ved nul, og okan ved 12.

Her gengivet på en lidt alternativ måde. 

Job annonce i JyllandsPosten

En sådan annonce kan ikke stå uopfordret hen.
det er den i rødt der er interesant.

Til

VestasWind Systems A/S

Alsvej 21

8900 Randers                                                                      Rutsker d. 11/9 - 07

 

 

Jeg har med stor interesse læst Jeres annonce i Jyllands Posten, om en person som ”kan se, hvilken vej vinden blæser” og vil gerne søge stillingen.

Jeg har i sin tid været fyrpassermedhjælperassistent, på Hammeren fyr og lavet metrologiske indberetninger, heri indgik aflæsning af anometer – med både vindretning og vindstyrke. Disse observationer blev foretaget hver 3. time – både dag og nat.

 

Vi, min kone og jeg er senere flyttet ud til en nedlagt gård (uden dyr), hvor vi tydeligt mærker vestenvinden, som stryger koldt ind fra vandet, når vinden er i øst – registrerer vi naboens gyldetank, og hele sommern kan vi dufte vores hybenroser når vinden kommer fra syd, når vinden kommer fra nord kan vi høre kirkeklokkerne ringe i Ruts kirke, så vi registrerer vinden fra alle retninger.

 

Jeg er i besidelse af mit eget aneometer og et kompas så jeg kan med rimelighed beregne hvor fra vinden kommer, men jeg forventer at I stiller præsitions måleredskaber til rådighed.

 

Vindmøller har altid haft min store fascination, jo større jo bedre- Der er en hvis ro i en stor mølle som drejer roligt rundt i stedet for de små som pisker afsted. Det har altid været mit store ønske selv at få en mølle på min grund og så gå over til grønelvarme, som vi er meget store tilhængere af. Vi havde engang en hest som hed ”Rosinante” men hun er for længst gået bort.

 

Det ville være rart, hvis I, i Jeres annonce havde beskrevet ligt mere tydeligt, hvor I ønsker vindretning registreret, jeg har også kikket på Jeres hjemmeseide; Men jeg rejser gerne jorden rundt, jeg har bare et lille ønske om at være hjemme om tirsdagen, da jeg er embedsmand i vores lokale loge (tff.).

 

Jeg vælger af praktiske årsager ikke at vedlægge mit cv. Da der indgår en række billeder over tidligere beskæftigelse, men det kan frit hentes på www.tordenskjoldssoldater.dk.

 

Jeg ser frem til hurtig behandling af min ansøgning, og kommer gerne til en uddybende jobsmtale, men jeg skal bede Jer om at vedlægge en billet, min økonomi er pt. ret anstrengt da jeg ikke har været på arbejdsmarkedet de sidste år pga. udbrændthed og PSTD samt asperger syndrom.

 

Med venlig hilsen, Jens Ole Fassel

______________________________________________________________________

22 september 2007

Vi modtog i dag med posten en meget fin bog fra VESTAS "Frimærker for fuld vindstyrke", en bog lavet i samarbejde med Posten, med fine frimærker i. Tak for den.her er et par af mærkerne:

se lige linket: http://www.youtube.com/watch?v=U5fsirKgyR4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjernbetjeningen kaldes også en kikkert. så kan man stå inde i varmen og se på stenen ude i haven.

Link til skyatlas