Sette læserbrev har været bragt i  Bornholms Tidende side 2 som synspunkt.

 

 

 

Der er sagt mange gode ord i færgedeatten, som man sidder overhørig, sidst hørte jeg i radioen at Bornholmerbussen var stolt over at have transporteret 230.000 pasagererer over Svedrige; Men kære venner det er jo det samme tal som benytter natruten, så hvorfor ikke give denne samme mulighed for at overleve.

 

Må, men tilbage til ordsprog, som er hentet fra Politikkens ”Hvorfor siger vi sådan”

 

Det er ”alfa og omega” at vi kan sejle til København, så vi må ”alle gode gange tre” gøre opmærksom på at vi ikke som i andre landsdele kan bruge ”apostlenes heste” over vandet, vi ”arme riddere” ønsker en natfærge til hovedstaden, og vi vil ikke ”begrave stridsøksen” før vi får ministeren til ”at bide i det sure æble” og lave færgeforliget om. Vi vil ikke ”bindes noget på ærmet” om trafikudvikling i Køge om så trafikministeren ”bliver fyret på gråt papir” så  bliver han nok lang i ansigtet” over vores stridslyst, vi vil ikke ”blive sorteper” i dette spil, så skulle han hellere ”blive ved sin læst” for nu ”kommer blodet i kog” når man ”bare blæser os et stykke”. Vi overgav øen til en med ”blåt blod” men nu er det ikke engang ”bragt på tapetet” og vi er mange som føler os ”brændt af”. Ministeren risikerer at ”brænde sit lys i begge ender” når han både skal klare ARRIVA og os som bygger luftkasteller i nordhavnen. Vi vil ikke ”danse efter hans pibe” med Køge, for det bliver ikke ”dansen om guldkalven”, det er ikke muligt at ”dele sol og vild lige” eller finde den gyldne middelvej” ved at lappe hullet med 8 mill. ”den går ikke grandberg” om igen, ”den hellige grav er ikke forvaret” ved at betale judaspenge. Jeg kan ikke se ”den røde tråd” i flytte færgen ”det bliver der ingen bukser af det skind” og i skal ikke sige at der ”ikke er nogen ko på isen” i Køge for så ”bliver der lagt i kakkelovnen” og ”der gå ikke en engel gennem stuen”. ”Hunden ligger nok begravet” i Køge, den afgående Trafikmafia har indgået nogle aftaler og så har man har lovet  mere trafik til Køge, for at forsvare en ny togforbindelse, og så er der vel ”ingen ben i” at lokke Bornholmerne den vej.

Men det skal blive ”løgn og latin”, ”det gyldne snit” vil være at bruge Nordhavnen og ikke som ”djævlens advokater” snakker om motorveje og busser til Kbh. ”de drejer os en knap” og det bliver mere besværligt, ”I må have spist søm” og ”I må kalde mig Mads, hvis” ikke natruten går nedlægger sig selv vi skal til Køge.

det bliver dødens pølse” i Køge  og ”efter alle solemærker at dømme” bruger man ”de forhåndenværende søms princip” når man skal finde passende færger til den dødsdømte natrute.

Det er synd at vi har en ”babylonsk forvirring” her på øen og hellere bil være ”blinde passagerer ” til ”en by i Rusland” (læs Køge) For det er ”en dans på roser” at være ”ene hane i kurven” og sige at andre laver ”fis i en hornlygte” når man ikke har ”en fjer i hatten” og siger at vi laver ”en fjer til fem høns” med færgeforliget.

Trafikministeren er en ”uheldig kartoffel” for han har rørt ved vores ”hellige ko”, og det er lykkedes at spille os Bornholmere ud mod hinanden så ”der er kommet en kurre på tråden  og” enhver er sin egen lykkes smed” og vi får ”en kold tyrker” når vi vågner i Køge. og oplever ”en køn kop te” når færgen får ”et trykseksten ” når den skal gennem isen fra Køge Å. Så får vi jo atse hvis ”pind til ligkisten” det bliver.

Jeg føler mig som  en spurv i tranedansen” og opfatter ikke problemet  som ”storm i et glas vand” men har ”en tommelfingerregel” om det plejer at sige, at det er ” Ulve i fåreklæder” man har sat til at forhandle færgeforliget.

Lad os med ”et bevinget ord” give forhandlerne ”et gyldent håndtryk” for hvis vi får ”et herrens vejr” kan Køge ikke brugen pga. vandstanden stiger og falder 1,6 m over og under daglig vandstand, og så finder vi nok flere ”lig i lasten” når vi skal køre gennem ”rabarberkvarteret” i Københavns udkant.

 Et slag på tasken” skal der bygges for 150-200 mill. Kroner for at få en  terminal i Køge. I Nordhavnen  har DFDS ”givet et vink med en vognstang” om at vi ville kunne bruge terminalen uden de store omkostninger. Men det lader ikke til at ”falde i god jord” hos ministeren  som åbenbart er ”faldet i staver” i Køge. Vi ender med at blive ”familiens sorte får” fordi vi ikke ”med fanden og hans pumpestok ” vil til Køge. Vi er ”blevet fanget  på det forkerte ben” i forhandlingen og der er ”fejet for meget ind under gulvtæppet” vi ”finder os ikke tilrette” i provinshavnen Køge. Vi kan måske ”finde vore egne ben i Nordhavnen , men vi  får besked på ”at få fingrene af fadet”.

Flere politikere ”fisker i rørte vande” og har ”foretaget en kovending” når nogen har ”forlangt deres hoved på et sølvfad” Der har siddet ”for mange kokke som fordærver maden” (læs: færgeforliget) i forhalingsgruppen, og de har ikke siddet der for ”deres blå øjnes skyld”. Mange burde bare være på ”fransk visit” og ikke været med ”fra arilds tid” men, som mange andre steder har de ”fulgt med som det tynde øl” og har ikke ”ført noget med i marken”. Det kræver at man ”står op før fanden får sko på ”, man skal have ”blod på tanden” for at ideen  kan få”få det blå stempel”.  Mange får ikke ”en appelsin i deres turban” de må nøjes med at ”få en kurv” og ” stå med en lang næse”. Jeg føler at både Nordhavnen og Køge er som at ”få en splint at trolspejlet i øjet” jeg ”får et føl på tværs  og syntes at Københavnerne ”har scoret et æg” ved at flytte færgen fra kvæghustboden, og jeg har et horn i siden på byplanborgmesteren i KBH, men får nok ”kolde fødder” inden jeg møder ham. Så er det lettere at sidde her og få ”luft under mine vinger” Men, der er mange som skulle have ”læst og påskrevetog have silkesnoren” for deres ”del af kagen” om trafikforliget. Her kan ikke ”slibes nogen kanter af”, det er ikke som ”at give bagerbørn hvedebrød” vi ønsker  få hvad  kejserens er” vi vil gerne have en ligestilling og ikke en kævles om 8  mill.  Vi får ”en kold skulder” , men så ”giver vi regeringen løbepas” og så må give ”piben en anden lyd” og give ”råt for usødet” vi får ”sten for brød” og færgeforliget er som ”goddag, mand –Økseskaft” Der skal ”gribes i egen barm” og De som ”græder tørre tårer” må være med til at ”give piben en anden lyd”.

Man skal Ikke ”gøre blæst af ministeren” men De der har ”gjort haneben” til ham må være med til at fortælle at der er ”gjort i nælderne”, der er ”gjort regning uden vært” når man skærer i tilskuddet til Bornholmstrafikken. Vi risikerer at færgerne ”går af fløjten” og ”der går ged” i forhandlingerne og alt ”går i fisk” og vi ”går i hundene”. Det kan da godt være at nogle i forhandlingsudvalget ”går med en politiker i maven” eller vil ”gå andre i bedene” men det er som ”at gå over åen efter vand

Nej nu må vi ”med krum hals” ”gå til makronerne” det gælder om at have ”ben i næsen”, ”at have bukserne på  ikke noget med at have ”en bjørn på” eller bare en lille fjer” når man vil ”plukke en høne med nogen  som  har en ræv bag øret”. Man skal vide hvem man skal ”have et godt øje til” uden at have ”høj cigarføring”, ”have lange øre” og ”mange jern i ilden” og ikke ”få nerverne på højkant”.

Jeg vi lige afslutte disse  enkelte ordsprog med de sidste:

Hvis denne polemik ikke løses så kan jeg kun ”ønske ministeren hen hvor peberet gror” han har selv ønsket at sidde på ”øretævernes holdeplads” lad denne lille historie ”åbne nogens øjne”.

 

Med venlig hilsen

Jens Ole Fassel

Smedegård, Rutsker

ordspasser