Kolonihaveforeningen 7’ kartoffelrække

 

11 maj for 100 år siden stiftede man Danmarks 1. kolonihaveforening, og det er gået kraftigt frem for kolonihaveforeningerne siden, det er ikke længere små skure lavet af sildekassebrædder på en vindblæst mark; nej det er mange steder små sommerhuse med alle fornødenheder, som ligger på grundene.

Kolonihaveforeningen 7’ kartoffelrække beliggende på Smedegårds jorde i Rutsker har i anledning af jubilæet holdt ceremoniel kartoffelnedlægning, det skete rent symbolsk, da en del medlemmer var forhindret i at deltage på grund af andre sysler – bl. a. morgensang i sangforeningen ”Morgenrøden” hvortil også formanden for kolonihaveforeningen egentlig skulle have været til.

Der blev lagt kartofler ned for alle de ikke tilstedeværende, samt  for kongehuset og en enkelt til minde om ”King edward” som desværre heller ikke kunne være tilstede.

 

Det påhviler medlemmerne at møde op mindst 1 gang i løbet af sommeren og hyppe sin egen og naboens kartoffel, samt at møde op til optagningsmødet, hvor vi graver kartofler op – skraber, og koger dem, formanden har på forhånd lavet en stor gryde løgsovs – og så bliver der serveret saltstegtesild, spegesild, øl og snaps.

 

På grund af den store tilslutning foreningen oplever, har vi i foreningen besluttet at udvide kolonihaveforenigsarealet  så vi kan opfylde de øgede krav medlemmerne stiller, kontingentet vil fortsat blive holdt på samme uhørte lave sats, da økonomien i foreningen er rimelig, og vi mener pengene hører bedst hjemme i medlemmernes lommer i stedet for i foreningens kasse, den skal jo ikke fungere som en bedre sparekasseforening.

Husk: en god havekolonist har ikke grønne fingre – de er sorte.

 

dette billede er manipuleret af hensyn til avisen, find selv fejlen !!!!!

 

 

 

26/5-08     

Kolonihaveforeningen 7’ kartoffelrække har i dag indsendt en byggeansøgning,
til opførelse af et kolonihavehus på foreningens jorde på Smedegaard, Rutsker.

Kolonihaveforeningen som længe har ønsket sig et samlingshus – for enden af 7’ kartoffelrække, har langt om længe taget sig sammen til at bygge et hus som skal bruges til opbevaring af haveredskaber, samt at medlemmerne i tilfælde af en pludselig regnbyge kan søge ly i huset, som dog ikke bliver så stort at alle medlemmer kan opholde sig inden døre på én gang. Alle foreningens arrangementer som holdes uden døre – netop for at nyde det frie liv, kan dog i nødstilfælde flyttes til den store lade som er beliggende på arealet.

Forvalterparet -  Jens Ole og Lene ( som er indlogeret på gården som tilsynsførende) glæder sig til at det nye hus kan tages i brug, så alle medlemmerne ikke skal ind og låne haveredskaber hver gang de skal hyppe deres egne og naboens kartofler, paret lover at der vil være kaffe på kanden som på åbningsdagen vil blive stillet ud i huset – som  i øvrigt vil blive opkaldt efter Eva Madsens sang ”mormors kolonihavehus” men her dog som ”mårmårskolonihvaehuz”.

Foreningen vil ved samme lejlighed invitere ”Anne” fra Avisen (Bornholms Tidende) til at komme og plante de, af avisen udsendte solsikkefrø – Frk. Anne vil dog blive inviteret sammen med sin far, da foreningen på nuværende tidspunkt ikke råder over en ungdomsafeling; men vil ved denne lejlighed blive opfordret til at blive medlem, og starte ungdomsarbejdet.

Det skal lige for en sikkerheds skyld pointeres at foreningen ikke har planer om at søge regionskommunen om tilskud til opførelsen af kolonihavehuset, og det vil heller ikke være nødvendig at hæve kontingentet til foreningen.

Kolonihaveforeningen håber på en hurtig behandling af byggesagen så man allerede i sommer kan tage det nye hus i brug, da det jo er i år at man fejrer 100 året for kolonihavebevægelsen.

 

 

Kopi af ansøgningen:

Miljø og teknik

Bornholms regionskommune

Bornholm.

 

7 kartoffelrække

Kirkedalsvej 17

Smedegård, Rutsker

3790 Hasle

 

Foreningen vil gerne opføre et kolonihavehus i forbindelse med 7’ kartoffelrække.-

 

Huset påtænkes at blive 1,20m X 0,8m .

Højde vil på dørsiden blive 2,00 m og bagsiden 1,90m

Huset som bliver transportabelt (køres ind om vinteren) vil blive opført på en Europalle, og bygget af krydsfinerplade med indfræsede spor, taget påtænkes at blive oplagt af blåtonet plast.

På forsiden vil der blive en dobbeltport, som kan lukkes med et overfald som evt. kan låses, og om nødvendigt vil den ene del af porten fastgøres med en skudrigle. Der kommer ikke vinduer i bygningen.

 

Hvis der skal udarbejdes en mere detaljeret byggeansøgning håber vi kommunen kan være os behjælpelige, da vi ikke råder over midler til arkitekt eller byggeteknisk rådgivning.

 

Med venlig hilsen

Jens Ole fassel

Forvalter

Smedegård

Rutsker,


27/8-08 Tilladelse er nu fremkommet.

 

                       

 

Jeg må i skrivende stund beklage at der ikke er flere medlemmer som har vist interesse for at hyppe deres kartofler.

kolonihaven er ved at gro til, det er skammeligt.